Transpiratie

Botox-behandeling voor transpiratie in Ukkel, Brussel

INTRODUCTIE

Waarom zweet je ?

Ons brein heeft een zenuwcentrum dat de transpiratie in de hypothalamus reguleert.

Het reguleert de snelheid van transpiratie om de lichaamstemperatuur binnen normale grenzen te houden.

Het is actief in het geval van fysieke activiteit en koorts, maar ook obesitas, angst, stress, alcoholmisbruik, hete pepers, aandoeningen van de schildklier en onbehandelde diabetes. Anamnese, een klinisch onderzoek en een bloedtest maken het mogelijk om de diagnose te stellen.

Zweten: een afscheiding en een geur

Ons lichaam heeft 2 soorten zweetklieren:

– Eccriene klieren : verdeeld over de hele huid van ons lichaam (maar zeer geconcentreerd in de axillaire plooien), scheiden ze vloeibaar zweet af (water!)
Voedend met dit zweet, zullen sommige bacteriën een geur afgeven , verantwoordelijk voor “de geur van transpiratie”.

– De apocriene klieren : gelokaliseerd in de inguinale plooien, de axillaire plooien, evenals het genitale gebied, scheiden ze een vloeistof af die niet wordt beïnvloed door de hitte, verantwoordelijk voor onze lichaamsgeur.

NB: er is een bepaald gebied, de voeten, waarvan de geur het gevolg is van de proliferatie van bacteriën veroorzaakt door het dragen van schoenen. Als je blootsvoets loopt, kun je voeten zweten, maar geen geur!

Wat te doen ?

Voor het lichaam in het algemeen :

Was twee keer per dag en vermijd het misbruik van alcohol en kruiden na het zweten. Probeer te anticiperen op momenten van stress en je erop voor te bereiden. Vermijd overgewicht. Medicijnen zijn mogelijk, afgeleid van Atropine, maar hebben veel nadelen (droge mond, maag “langzaam”, enz.).

Voor de handen:

Iontoforese kan helpen (2 trays gevuld met zout water en onderworpen aan lichte elektrische stromingen, waarbij de handen gedurende 20 minuten driemaal per week weken). Dit helpt de poriën te verstoppen. Licht tintelen is mogelijk. Eerst realiseren in het ziekenhuis, daarna uiteindelijk thuis daarna.

Voor de voeten:

Voetbaden in een oplossing van 10% glutaraldehyde (formaldehyde werd verlaten vanwege het risico van irritatie en contact allergieën) zijn echt effectief, maar laat een bruine vlek op de huid gebieden die zijn ondergedompeld …

Voor axillaire plooien:

De ontharing (de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de geur klampen zich vast aan het haar!), Deodorants, anti-transpiranten op basis van aluminiumzouten (sluit de contactkanalen van de zweetklieren op de huid) zijn eenvoudige manieren om gebruiken.

Behandeling van onderarm transpiratie door botulinumtoxine-injecties

GESCHIEDENIS

Botulinumtoxine is sinds 1973 op de markt gebracht voor ooglidspasmen, bepaalde gezichtsstoornissen en krampachtige torticollis. Het is sindsdien geïnjecteerd in miljoenen patiënten over de hele wereld.

Momenteel wordt botulinumtoxine op grote schaal gebruikt in de geneeskunde, in sommige specifieke gevallen de volgende indicaties:

Spasmen van de oogleden, wazig zien, spastische torticollis, spasmen van de larynx spieren, schrijfkramp, beroerte en tics, multiple sclerose, encefalopathie, de toestand na bepaalde beroerte, ruggenmerg, zenuwen verlamming, gezicht spasmen, moeite met slikken, spraakstoornissen, spasmen van de blaas, enz.

In 1988 merkte een oogarts in Vancouver op dat botulinumtoxine-injecties bij patiënten met ooglidspasmen ook hun rimpels wegvaagden.

Haar dermatoloog echtgenoot (Dr. Alistair Carruthers) voerde vervolgens verder onderzoek uit dat de werkzaamheid van botulinumtoxine in esthetische indicaties bevestigde.

Nieuw onderzoek op dit gebied heeft de werking van botulinumtoxine op de behandeling van transpiratie aan het licht gebracht.

TECHNISCHE

Wat is botulinumtoxine?

Botulinumtoxine (type A) is een geneesmiddel dat wordt geproduceerd door de botulisme-bacterie. Botulinumtoxine bevat geen bacteriën, alleen het toxine.

NB: Botulisme wordt veroorzaakt door de massale inname van deze bacterie tijdens bepaalde voedselvergiftiging.

Hoe handelt hij?

Botulinumtoxine blokkeert in het gebied waarin het werd geïnjecteerd de uiteinden van cholinerge zenuwen, verantwoordelijk voor de stimulatie van de klieren.

Door deze stimulatie te blokkeren, wordt secretoire hyperactiviteit voorkomen, waardoor alleen normale lichtsecretie overblijft.

Sommige behandelingen kunnen het effect van botulinumtoxine versterken

Antibiotica gebaseerd aminoglycosiden (injecties streptomycine, tobramycine Garamycin), penicillamine, kinine belemmert calciumkanalen (Calan®, Cardizem, Dilacor®, Norvasc®, Procardia®, Verelan® ).

Als u met een van deze geneesmiddelen wordt behandeld, meld dit dan.

Security ?

Botulinumtoxine wordt hier in zeer kleine doses gebruikt in vergelijking met andere medische specialismen.

Het werkt alleen door het blokkeren van de zenuwuiteinden in contact met de spieren van de zone waarin het werd geïnjecteerd, en dat tijdelijk.

Welke resultaten kunnen we verwachten ?

De secretoire zones worden van tevoren geobjectiveerd door het aanbrengen van kleurstof op de huid (Minor-test).

Een kleine anesthesie kan vooraf worden gedaan bij gevoelige mensen, door een lokale toediening van EMLA-zalf een uur geleden.

De eerste resultaten verschijnen rond de tweede dag; de volledige resultaten tot zes dagen. Ze blijven bestaan tussen 6 en 12 maanden. Na deze periode kan de behandeling worden herhaald.

BIJWERKINGEN

Zijn er risico’s en bijwerkingen ?

Afgezien van zijn werking op de spier, heeft botulinumtoxine geen ander effect en geen toxiciteit voor het lichaam.

Er zijn geen zichtbare bijwerkingen na de injecties (de kneuzingen zijn zeer zeldzaam, behalve wanneer aspirine wordt genomen gedurende de paar dagen vóór de injecties).

Een kleine lokale gevoeligheid van de huid is mogelijk direct na de injecties, maar in de meeste gevallen is er geen pijn.

Zijn er contra-indicaties voor botulinumtoxine ?

Voor de veiligheid: zwangerschap, borstvoeding en neuromusculaire aandoeningen (myasthenie).

INDICATIES

Is dit aangegeven in mijn geval ?

Aanvankelijk waren deze behandelingen beperkt tot gevallen van werkelijke “hyperhidrose” (overmatig zweten onder de oksels).

Vandaag hebben we de cosmetische indicaties van ‘welzijn’ toegevoegd: patiënten die zich geen zorgen meer hoeven te maken over het verbergen van zichtbare zweetringen in de zomer, na het sporten of tijdens stress.

+32 2 374 96 96