Borstprothesen

Borstprothese-operatie in Ukkel, Brussel

Sensualiteit en jeugd

INTRODUCTIE

De borst, een van de belangrijkste tekenen van vrouwelijkheid, wordt in de loop der jaren vaak ondermijnd (zwangerschap, borstvoeding, gewichtsveranderingen). De borst wordt gemaakt van klierweefsel en vet, geen gymnastiek, crème, koud water, douche of andere middelen hebben invloed op de vorm, het volume of het gedrag in de tijd!

Alleen borstimplantaten kunnen reageren op een klein borstprobleem of een lichte daling. Een grotere val wordt alleen gecompenseerd door een borstliftbediening (eventueel in combinatie met een prothese, indien nodig).

SOORTEN PROTHETEN

In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn, ze gevuld met een siliconengel, die de meest natuurlijke consistentie geeft.

Het is ook mogelijk om prothesen te gebruiken die fysiologische zoutoplossing bevatten, een wat zachtere consistentie, en de neiging hebben om de inhoud ervan in de loop der jaren te verliezen, maar blijven voor diegenen die een mogelijk alternatief willen. Sojaolie-prothesen werden enkele jaren geleden ook geprobeerd.

Hoe zit het met siliconen?

Sinds 1962 hebben miljoenen vrouwen geprofiteerd van siliconenprothesen, en dit zonder enig duidelijk probleem. In 1991 oordeelde een Amerikaanse jury dat een patiënt een bindweefselaandoening had opgelopen na het plaatsen van haar borstimplantaten.

Dit maakte de jurisprudentie, en de hulp van de media, rechtszaken tegen implantaat fabrikanten begonnen om eens en de VS regenen en Canadese overheden verbood deze prothesen tot nader order om de tijd om statistische studies nodig hebben. Frankrijk volgde ook. Geconfronteerd met het duidelijke gebrek aan statistisch bewijsmateriaal, bleven België en andere Europese landen deze toepassen.

Na zeer grote studies sindsdien hebben aangetoond dat er geen complicaties zijn in termen van zowel kanker als auto-immuunziekten.

Frankrijk heeft siliconenprothesen opnieuw geïntroduceerd, net als Amerika.

Er zij op gewezen dat alle injectiespuiten gebruikt in medische instellingen siliconen (diabetici injecteren ongeveer drie gram silicone per jaar …) is gesmeerd, en testiculaire en penis implantaten hebben siliconen gelbasis bleven geïmplanteerd gedurende al die tijd zonder een geschil te ontwaken.

Dat gezegd hebbende, heeft de laatste jaren nieuwe informatie massaal gepleit voor grote voorzichtigheid met betrekking tot siliconengel. De chirurg zal de tijd nemen om dit alles aan u uit te leggen en zal u een schriftelijk document geven.

MOGELIJKHEDEN OM INTRODUCTIE VAN DE PROTHESE ?

Bij de tepelhof : hij mag niet te klein zijn. Het litteken, dat zich in het onderste deel van de tepelhof bevindt, blijft zeer discreet.

Door de okselholte : het is iets pijnlijker, maar het minst zichtbaar. Dit is de ideale manier om binnen te komen als de indicatie dit toelaat.

Bij de borstplooi : tde gemakkelijkste positie, maar het litteken is beter zichtbaar.

POSITIE VAN DE PROTHESE ?

Voor de spier : in het geval van ptosis (afstammings) borst, waarmee de borst kan worden opgetild.Achter de spier : bij patiënten vrij dun, om de randen van de prothese te maskeren.
Afhankelijk van het volume en de vorm van de borsten zullen in eerste instantie elk pad en elke positie van de prothese goede indicaties hebben.De chirurg zal in overleg met zijn patiënt nadat hij de redenen heeft uitgelegd, de situatie en de introductieweg kiezen die het best is aangepast aan zijn geval.

ANESTHESIE

Dit is een plaatselijke verdoving, bijgestaan door een anesthesist. Er is geen ziekenhuisopname.

OPERATIEVE SUITES

Aan het einde van de procedure wordt een modelverband (elastische banden) gemaakt.

Operatieve follow-up kan de eerste paar dagen pijnlijk zijn en de patiënt kan een gevoel van spanning voelen. Pijnstillers worden indien nodig voorgeschreven.

Zwelling en blauwe plekken komen vaak voor, maar zijn snel opneembaar.

Het eerste verband wordt na 24 of 48 uur verwijderd en wordt vervangen door een op maat gemaakt elastisch lijfje (inbegrepen in de prijs van de interventie).

Het zal voor een maand nacht en dag worden gedragen.

De draden worden na één en twee weken verwijderd.

Normale activiteiten kunnen na een week worden hervat. Sport, na een mij.

MOGELIJKE COMPLICATIES

Infectie : te voorkomen door preventieve antibioticatherapie.Verdikt of teruggetrokken litteken : kan worden behandeld met injecties of excisie.Shell (fibreus kapsel rond de prothese) een gevoel van druk of esthetische problemen geeft: er moet worden behandeld met fysiotherapie of in zeldzame gevallen, een resectie van de romp.

Teksten-gevoeligheidsstoornissen en borstpijn zijn zeldzaam maar mogelijk en zijn vaak van voorbijgaande aard of behandelbaar door pijnstillers.Hematoom : verdwijnen snel.Weinig melkstroom : zeldzaam en van korte duur.

WAT IS HET RESULTAAT VAN DE INTERVENTIE ?

Hoewel het directe resultaat zal blijken, kan een definitieve beoordeling pas na drie maanden worden gemaakt.

+32 2 374 96 96