Homepage    |     Prijzen    |     Kliniek    |     Contact    |     Toegang    |     Email    |     Linken

|  Franšais  |  English  |
Gedaan met transpireren !
_____________________
__________ INLEIDING __________
Waarom transpireren wij ?
In onze hersenen is er een zenuwcentrum dat de transpiratie regelt en dat in de hypothalamus gesitueerd is. Dit zenuwcentrum regelt de mate waarin we transpireren om op deze manier de lichaamstemperatuur binnen normale grenzen te houden.
  Het treedt in werking bij lichamelijke inspanning en bij koorts, maar ook bij zwaarlijvigheid, angst, stress, drankmisbruik, gekruid voedsel, stoornissen van de schildklier en onbehandelde diabetes.
Door anamnese, een klinisch onderzoek en een bloedanalyse kan men de diagnose stellen.
 


Transpiratie: afsscheiding en geur

Ons lichaam heeft twee soorten zweetklieren:
- De eccriene klieren: verdeeld over de huid van heel ons lichaam (maar zeer geconcentreerd ter hoogte van de okselplooien). Deze klieren scheiden vloeibaar zweet (water!) af. Sommige bacteriën voeden zich met dit zweet en scheiden een geur af die verantwoordelijk is voor de "transpiratiegeur".

  - De apocriene klieren: bevinden zich in de inguïnale plooien, de okselplooien, alsook in de genitale zone. Zij scheiden een vloeistof af, zonder invloed van de warmte. De apocriene klieren zijn dus verantwoordelijk voor onze lichaamsgeur.
Opmerking: er bestaat een bepaalde zone, namelijk de voeten, waarvan de geur te wijten is aan de proliferatie van bacteriën door het dragen van schoenen. Wanneer men blootsvoets loopt, kunnen de voeten nog steeds transpireren, maar zonder geurtjes !
Wat kan eraan gedaan worden ? 

Voor het lichaam in zijn geheel: zich tweemaal daags wassen, alsook na elke zweetuitbraak; drankmisbruik en kruidig voedsel vermijden. Trachten om te anticiperen op momenten van stress en er zich op voorbereiden. Overgewicht vermijden. Er bestaan geneesmiddelen, afgeleid van atropine, maar deze hebben heel wat nevenwerkingen (droge mond, vertraagde maagwerking, enz.).

 
Voor de okselplooien: de middelen die het eenvoudigst te gebruiken zijn, zijn epilatie (de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de geur hechten zich vast aan de okselhaartjes!), deodorants en antiperspiranten op basis van aluminiumzouten (deze sluiten de verbindingskanalen van de zweetklieren met de huid).

De techniek om plaatselijk botulinetoxine te injecteren is zeer doeltreffend. Hierover vindt u verder in deze tekst meer uitleg.
Voor de handen: : iontoforese kan helpen (twee teilen gevuld met gezouten water waardoor men een lichte elektrische stroom laat lopen; hierin weekt men zijn handen gedurende twintig minuten, en dit driemaal per week). Hierdoor verstopt men de poriën. Er kunnen evenwel lichte tintelingen optreden. In eerste instantie uit te voeren in het ziekenhuis, daarna eventueel thuis.

 
Voor de voeten: men kan zijn voeten baden in een oplossing van 10% glutaraldehyde (formaldehyde wordt niet meer gebruikt vanwege het gevaar van irritaties en contactallergieën). Deze voetbaden zijn zeker doeltreffend, maar veroorzaken een bruinachtige verkleuring van de gedeelten van de huid die in de oplossing ondergedompeld zijn...

 
 
Terug naar menu

Behandeling van okseltranspiratie door middel van
botulinetoxine-injecties
______________________________________________

__________ Geschiedenis __________
Botuline toxine wordt gecommercialiseerd sinds 1973, voor spasmen van de oogleden, bepaalde gezichtsproblemen en krampachtige torticollis. Er zijn reeds miljoenen mensen over de hele wereld mee behandeld.

 

In 1988 merkte een oogarts uit Vancouver dat de injecties met botuline toxine die zij toediende bij haar patiënten met ooglidspasmen ook hun rimpels deden verdwijnen. Haar echtgenoot, dermatoloog Alistair Carruthers, deed toen diepgaand onderzoek dat bevestigde dat botuline toxine erg doeltreffend kan zijn bij esthetische aandoeningen.

Verder onderzoek in dit domein leidde tot de vaststelling dat botuline toxine ook kan gebruikt worden bij de behandeling van transpiratie.
Botuline toxine wordt tegenwoordig dikwijls in de geneeskunde gebruikt, in bepaalde gevallen van de volgende aandoeningen: spasmen van de oogleden, gezichtsproblemen, krampachtige torticollis, spasmen van de laryngaalspieren, schrijverskramp, bevingen en tics, multiple sclerose, encefalopathie, bepaalde gevolgen van hersenbloedingen, letsels van het ruggemerg, zenuwverlammingen, gezichtsspasmen, slikproblemen, spraakproblemen, urineblaasspasmen, enz...
Terug naar menu

__________ TECHNIEK __________

Wat is botuline toxine ?

Botuline toxine (type A) is een geneesmiddel dat wordt gemaakt van de botulisme-bacterie. Botuline toxine bevat niet de bacterie, maar enkel de toxine. (In tegenstelling tot de ziekte 'botulisme' die wordt veroorzaakt door een massaal opnemen van de bacterie, met name bij bepaalde voedselvergiftigingen).
Hoe werkt botuline toxine ?

Op de plaats van injectie, verzwakt botulinum toxine tijdelijk de uiteinden van de cholinergische zenuwen, die verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van de klieren.  

Door deze stimulatie te blokkeren, verhindert botuline toxine de overdreven afscheiding en blijft er slechts een normale, lichte afscheiding over.

 
Welke resultaten mag men verwachten ?

De afscheidingszones worden vooraf bepaald door een kleurstof op de huid aan te brengen (test van Minor).

 

De eerste resultaten worden merkbaar rond de tweede dag. Het volledige resultaat is er na zes dagen en blijft gedurende 6 tot 12 maanden gehandhaafd. Na afloop van deze periode kan de behandeling worden herbegonnen.

Bij gevoelige personen kan eventueel eerst een kleine verdoving worden uitgevoerd, door een uur op voorhand plaatselijk EMLA-zalf aan te brengen.  
Sommige behandelingen kunnen het effect van botuline toxine potentiëren

Antibiotica op basis van aminoglycosiden (inspuitingen met Streptomycine , Tobramycine et Garamycine ), penicillamine, kinine en calciumkanaalblokkeerders (Calan , Cardizem , Dilacor , Norvasc , Procardia , Verelan ).
Indien U met een van deze geneesmiddelen wordt behandeld, gelieve het dan kenbaar te maken .

  Veiligheid?

In vergelijking met aandere medische specialisaties, wordt botuline toxine hier slechts in zeer beperkte maten gebruikt .

 

Zijn werking is gebaseerd op blokering van de zenuwuiteinden door contact met de spieren van de zone in de welke het ingespoten werd.

 

__________ NEVENEFFEKTEN __________

Zijn er bijwerkingen ? Loopt het lichaam gevaar ?

Met uitzondering van zijn werking op de spieren, heeft de botuline toxine geen aandere werking, en is niet toxisch voor het lichaam.

Na de inspuitingen zijn er geen bijwerkingen waarneembaar (onderhuidse bloeduitstortingen zijn zeer zeldzaam, behalve bij het innemen van aspirine gedurende enkele dagen voorafgaand aan de inspuitingen).
 

Een plaatselijke, lichte gevoeligheid van de huid is mogelijk vlak na de inspuitingen, maar in de meeste gevallen is er geen pijn.

 
Zijn er tegenindicaties voor botuline toxine ?

Uit veiligheid: zwangerschap, borstvoeding en neuro-musculaire ziekten (myasthenie).    

 

__________ INDICATIES __________


Is botuline toxine voor mij de aangewezen oplossing ?

Oorspronkelijk waren deze behandelingen voorbehouden aan echte gevallen van hyper-hidrosis (overmatig zweten van de oksels).  

Maar tegenwoordig kunnen alle cosmetische indicaties van "welzijn" op deze wijze worden behandeld, namelijk alle patiënten die verlost willen worden van zweetkringen in de zomer, na het sporten of bij stress.

 
Terug naar menu

__________ FOTOGALERIJ __________

In gevolge de richtlijnen van de Orde der Geneesheren in Belgïe, is het niet toegestaan foto's op een site te plaatsen. Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen. 
Terug naar menuWenst u informatie die uw specifiek geval aanbelangt?
Kom dan op consultatie bij ons.


Homepage    |     Prijzen    |     Kliniek    |     Contact    |     Toegang    |     Email    |     Linken