Homepage    |     Prijzen    |     Kliniek    |     Contact    |     Toegang    |     Email    |     Linken

|  Franšais  |  English  |
Cellulitis en sinaasappelhuid
______________________
__________ INLEIDING __________

Of ze nu slank zijn of wat ronder, jong of in de volle kracht van hun leven, er zijn maar weinig vrouwen die aan deze kwaal ontsnappen. Cellulitis slaat jammer genoeg zo vaak toe maar er valt gelukkig iets aan te doen.


  Cellulitis beïnvloedt het adipeuse weefsel van ons organisme, onze vetcellen dus, die overmatig groeien: ze worden groter en groeperen zich in "vetkwabben" die onze huid er doen uitzien als de schil va een sinaasappel. Soms kan dit zelf pijnlijk zijn.

__________ De oorzaken __________

De oorzaken zijn heel verscheiden: genetische voorbestemming, slechte bloedsomloop, slechte lymfatische omloop, een mank voedingspatroon, stress, gebrek aan lichaamsbeweging, hormonale ontregeling ...

 
Deze hypertrofie is te wijten aan een ontregeling van het proces van de opeenhoping in verhouding tot de afvoer, en dit in de vetcellen. Doordat dit probleem zich heel plaatselijk kan voordoen, kunnen zelfs erg slanke vrouwen zones met cellulitis te kampen hebben.Deze processen van het opeenhopen en het loskomen van vet gebeuren in hoofdzaak onder invloed van de hormonen en de bloedsomloop, maar heel wat andere factoren kunnen een rol spelen, zoals de psychologische toestand en de stofwisseling.

Bij echt erge cellulitis kunnen geneesheren u helpen om de oorzaak te achterhalen en remedies aan te reiken om dit probleem te verhelpen. De combinatie van verschillende remedies kan erg doeltreffend zijn.
Deze verschillende factoren kunnen de vetcellen in bepaalde zones van het lichaam, - en dan vooral in het onderste deel van het lichaam bij vrouwen - overmatig doen groeien.   

 

 

__________ PREVENTIE __________

Hoe te voorkomen

  De voeding

We moeten het onderscheid maken tussen cellulitis en overgewicht. Zo kan men cellulitis hebben zonder dat men te zwaar is. Maar anderzijds werken overgewicht, teveel aan vet en teveel aan suiker, cellulitis in de hand. Het is niet nodig om als een kloosterling te leven, maar opteer best wel voor een dieet dat rijk is aan volle granen (die de darmtransit bevorderen), verse groenten en fruit, vis, geroosterd vlees, lichte zuivel en trage suikers (deegwaren en rijst). Allemaal lekkere en gezonde dingen. Het enige dat vereist is, zijn volharding en een minimum aan discipline.

Fysieke inspanning

Sport is dan wel geen wondermiddel, toch is een regelmatige lichamelijke activiteit een uitstekende manier om cellulitis tegen te gaan, omdat men de bloedsomloop en de zuurstofverzadiging van de cellen bevordert. Een goed onderhoudsprogramma bestaat uit elke dag een half uurtje flink stappen, twee keer per week 45 minuten zwemmen of aan aquagym doen en dagelijks 15 minuten oefeningen voor buik en billen doen.  

Vindt u dit teveel ?
Jammer, maar vervang dat toch minstens drie keer per week uw middagmaal door een flinke, snelle wandeling. Benut uw lege momenten, bijvoorbeeld op de bus, voor de televisie of in de auto, om uw billen regelmatig en dikwijls op te spannen. Door deze dagdagelijkse kleine oefeningen kweekt u ijzersterke spieren.

Crèmes tegen vetophoping

Deze crèmes zijn niet in staat om cellulitis die reeds lang aanwezig is te doen verdwijnen, maar zij kunnen wel het uitzicht van uw huid merkbaar verbeteren, tenminste wanneer u ze minstens tweemaal dagelijks gebruikt en dat gedurende minstens vier weken.
De samenstellingen, dikwijls op basis van cafeïne, staan tegenwoordig op punt, wat niet wil zeggen dat er een wondermiddel bestaat.
  Wij bevelen u onder meer de volgende producten aan: Lipofactor spécial capitons, Glucoblock van Vichy, Roc retinol anti-cellulitis, Body Lift 10 van Liérac, Extrême Minceur van Elancyl (in mini-doses), en ook - voor hun "aangename" formule - Corps Minceur van Caudalie met extract van druivenpitten en de afslankende gel Aroma Fit van Lancôme met extracten van citrusvruchten.

Massages

Nee, je verliest er geen gewicht door ... tenzij je de masseur zelf bent.
Nochtans kunnen sommige massages doeltreffend zijn doordat ze congesties en oedemen verminderen, op voorwaarde dat de massages regelmatig worden gegeven en dat de behandeling voldoende lang wordt volgehouden (2 of 3 keer per week gedurende 3 maanden, met een regelmatige opvolging daarna).


  Een goed uitgevoerde lymfe-drainage bevordert de lymfe-omloop en kan een zeer goed resultaat teweegbrengen in het geval van zogeheten geïnfiltreerde cellulitis (met vochtophoping).
Bij eerder verharde cellulitis (vezelachtig weefsel) kunt u de zogeheten endermologische technieken proberen, zoals de Cellu M6, een klein, bijzonder massagetoestel, dat door sommige kinesisten wordt gebruikt om de bloeds- en lymfenomploop te stimuleren.


__________ De medische behandeling van cellulitis __________


Sport?

Regelmatige lichaamsbeweging mag dan maar weinig kunnen uithalen in het geval van een gevestigde, plaatselijke cellulitis, toch vormt sport een goede preventie en tegelijk een van de behandelingswijzen omdat ze op verschillende factoren van cellulitis inwerkt.   Sport verbetert immers de arteriële en de veneuse bloedsomloop en verhoogt de zuurstofverzadiging van de weefsels. Sport verhoogt ook de lipolyse (vanaf gemiddeld 30 minuten sportbeoefening) en bewaart de spiermassa, wat voor een goed verbrandingsmetabolisme zorgt (het organisme verbrandt beter zijn calorieën wanneer de spiermassa groter is).
Crèmes

Hun werking is doorgaans lipolytisch (vetsplitsend, dit wil zeggen dat ze het vermogen verhogen van de vetcellen om het vet dat ze bevatten los te laten). Ofwel werken ze plaatselijk in op de microcirculatie (de verhoging van de plaatselijke bloedsomloop bevordert de ontlasting en de drainage van de weefsels en bestrijdt oedemen). Ook kunnen beide werkingen worden gecombineerd.

 

Er worden dikwijls crèmes gebruikt die de micro-circulatie en/of de veneuze terugstroming activeren, naast preparaten die een anti-oedemateuse werking hebben. Deze crèmes willen dus de bezwarende factor van de bloedsomloop op cellulitis verminderen.

Cafeïne is blijkbaar het actieve bestanddeel dat het meest wordt voorgeschreven. De eigenschappen ervan zijn inmiddels goed gekend: cafeïne vermindert oedemen, regelt de vasculaire spanning, verhoogt de lipolyse en beperkt bovendien de vetophoping.

Men moet crèmes of gels kiezen waarvan de actieve bestanddelen goed door de huid kunnen dringen. Men kan de behandeling thuis uitvoeren, op regelmatige basis. Ze kunnen een goede aanvulling vormen op de andere uiteengezette technieken, of erop volgen.  
Terug naar menu

Bestaan er geneesmiddelen tegen cellulitis ?

Bij elk geval van cellulitis moet men het probleem van een verstoorde veneuse, capillaire of lymfatische omloop behandelen, daar deze de cellulitis doorgaans verergeren. Er kunnen ook hormonale problemen bestaan die desgevallend moeten worden bestreden.

 

We weten dat cellulitis verschillende oorzaken heeft. Ze wordt dikwijls in verband gebracht met problemen van de bloedsomloop, maar ze kan ook voortkomen uit hormonale stoornissen, en zelfs uit problemen van de statiek, zoals bijvoorbeeld platvoeten.

Uw geneesheer zal eerst en vooral diagnostiseren welke factoren bij u cellulitis veroorzaken of verergeren. Hierna kan hij ze, samen of afzonderlijk, behandelen, met de therapeutische middelen waarover hij beschikt.

Deze behandelingen moeten geval per geval worden voorgeschreven. Ze zullen de resultaten van elke plaatselijke behandeling merkbaar verbeteren.

 

 

De mesotherapie

Dit is een van de eerste medische behandelingen van cellulitis. Ze bestaat uit micro-injecties in de lederhuid, met producten die inwerken op de bloedsomloop en die ontlastend werken.

  Een tiental behandelingssessies zijn noodzakelijk, met intervallen van een week. Om het bekomen resultaat te behouden, worden doorgaans een of twee sessies per maand aanbevolen.
Men wendt deze techniek vooral aan om de plaatselijke micro-circulatie te bevorderen, waardoor de weefsels soepeler worden en beter gedraineerd. Zij is dus bij uitstek aangewezen voor de onderste lichaamsdelen wanneer er stoornissen van de bloedsomloop zijn.
Electro-fysiotherapeutische behandelingen

Er bestaan tegenwoordig verschillende manieren om cellulitis te behandelen door middel van elektrische stroom (electro-lipolyse) of ultrasone golven. Ze worden toegepast met behulp van electroden (plaatjes of naalden, naargelang het geval) die op de te behandelen zones worden geplaatst.

 

Men heeft een verhoogde lipolyse vastgesteld door de werking van elektrische stroom.

Sommige toestellen voor electro-therapie hebben tevens een stimulerende invloed op de dieperliggende spieren. Deze passieve spierversterking kan een aanvulling betekenen op de hoger beschreven werking. Ook hier zijn er, als startbehandeling, 8 tot 10 sessies noodzakelijk, gevolg door een onderhoudssessie elke maand.

De principes zijn doorgaans dezelfde: de plaatselijke micro-circulatie verbeteren teneinde de cellulitische weefsels te draineren (anti-oedemateuse werking) en te ontlasten.  

De vacuotherapie (endermologie)

Dit is een van de meest recente periodes. Het is een mechanische behandeling die werkt door middel van massage (van het type palperen-rollen) en drainage van de weefsels teneinde ze soepeler te maken en te ontlasten. De gebruikte toestellen zuigen de huid op zoals een zuignap, terwijl ze zich terzelfdertijd voortbewegen, waardoor de cellulitische zones worden gemasseerd.
  Door de versoepeling van de weefsels verbetert geleidelijk aan het gematelasseerd uitzicht van de "sinaasappelhuid". De massages stimuleren de plaatselijke micro-circulatie. Deze methode wordt ook toegepast met het oog op een versteviging van de weefsels.

Er zijn tien tot vijftien behandelingssessies nodig, aan een ritme van één of twee per week.

__________ STRATEGIE __________


Welke strategie moet men volgen ?

Sommige mensen reageren beter dan andere op bepaalde behandelingen.

 
Het zijn zachte methoden, maar ze vergen toch een minimum aan doorzetting! Vergeet niet de onderhoudsbeurten, waardoor de behaalde resultaten kunnen behouden blijven en een verergering van het probleem kan voorkomen worden.

Lijkt dit alles u te omslachtig ? Bent u meer van het type "erop en erover" ? Dan kiest u best voor de liposculptuur. Met deze behandeling pakt u het probleem aan bij de wortel: het diepliggende vet!

De geneesheer moet dus eerst de verschillende oorzaken van uw cellulitis-probleem onderkennen, de behandeling kiezen die het meest voor u geschikt lijkt en ze uitproberen.
 
 
Terug naar menuWenst u informatie die uw specifiek geval aanbelangt?
Kom dan op consultatie bij ons.


Homepage    |     Prijzen    |     Kliniek    |     Contact    |     Toegang    |     Email    |     Linken