Homepage    |     Prijzen    |     Kliniek    |     Contact    |     Toegang    |     Email    |     Linken

|  FranÁais  |  English  |


Inleiding

Soorten prothesen
Hoe kunnen de prothesen worden ingebracht ?
Positie van de prothese
Verdoving
Na de ingreep

Complicaties

Resultaat

 Borstprothesen
_____________

Sensualiteit en jeugdigheid

__________ INLEIDING __________


De borsten, een van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van de vrouwelijkheid, krijgen het in de loop der jaren soms hard te verduren (zwangerschap, borstvoeding, schommelingen van het gewicht).

Aangezien de borsten uit klierweefsel en vet bestaan, zullen oefeningen, crŤmes, douches met koud water of andere hulpmiddeltjes geen enkele invloed hebben op hun vorm, volume of stevigheid!

Alleen borstimplantaten kunnen het probleem van een te kleine of een licht neerhangende boezem oplossen. Als de borsten ernstig neerhangen kan dat alleen worden verholpen door een borstverhogende ingreep (eventueel en indien nodig gecombineerd met een prothese).
Terug naar menu


__________ Soorten prothesen __________


De grote meerderheid van de prothesen is gevuld met siliconengel, die de natuurlijkste consistentie geeft. Men kan ook prothesen met fysiologisch serum gebruiken: hun consistentie is iets zachter en in de loop der jaren kan de inhoud verloren gaan, maar ze blijven een alternatief voor vrouwen die dat wensen. In de voorbije jaren hebben ook de tests met prothesen met sojaolie goede resultaten opgeleverd.

Wat moet men denken van siliconen? Vanaf 1962 werden miljoenen vrouwen geholpen met siliconenprothesen, zonder merkbare problemen. In 1991 besloot een Amerikaanse jury dat een patiŽnte als gevolg van de plaatsing van borstimplantaten een aandoening van het bindweefsel had opgelopen. Dit schiep een precedent, en mede door de invloed van de media begon het processen te regenen tegen de fabrikanten van prothesen. De Amerikaanse en Canadese overheid verboden de prothesen in afwachting van de nodige statistische studies. Frankrijk volgde dat voorbeeld. Aangezien statistische bewijzen ontbraken, bleven BelgiŽ en andere Europese landen de prothesen inplanten.

Nu uitgebreide studies hebben aangetoond dat er geen complicaties optreden op het vlak van kanker of auto-immuunziekten, hebben Frankrijk en de Verenigde Staten het gebruik van siliconenprothesen weer toegelaten.

Hierbij moeten we opmerken dat de in de geneeskunde gebruikte injectiespuiten worden gesmeerd met siliconen (diabetici injecteren jaarlijks ongeveer 3 gram siliconen) en dat men altijd testikel- en penisimplantaten op basis van siliconengel is blijven gebruiken, zonder de minste problemen...

Dat gezegd zijnde, sinds enkele jaren pleit nieuwe informatie voor grote voorzichtigheid met betrekking tot siliconen gel. De chirurg zal de tijd nemen om u dit alles te verklaren en zal u een schriftelijk document overhandigen.
__________ Hoe kunnen de prothesen worden ingebracht ? __________


- Langs de tepelhof : wanneer deze voldoende groot is. Vermits het litteken zich in de tepelhof zelf bevindt, is het nauwelijks zichtbaar.
- Langs de okselplooi: dit is iets pijnlijker maar het minst zichtbaar. Als de indicatie het toelaat is dit de ideale weg.
- Langs de onderste borstplooi: ideaal om het implantaat te positioneren, maar het litteken is beter zichtbaar.

 

__________ Positie van de prothese __________


- Voor de spier : in het geval van ptose (neerhangende borsten) kan deze positie de boezem optrekken.
- Achter de spier : bij eerder slanke patiŽnten zal deze positie de randen van de prothese beter camoufleren.


De verschillende inplantingswegen en posities van de prothesen hebben allemaal hun eigen indicaties, afhankelijk van het oorspronkelijke volume en de oorspronkelijke vorm van de borsten. De chirurg zal in overleg met zijn patiŽnte en nadat hij haar zijn redenen heeft uitgelegd de beste positie en inbrengtechniek kiezen.

 

__________ Verdoving __________


De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving, begeleid door een anesthesist. Opname in het ziekenhuis is niet nodig.
__________ Na de ingreep __________


Na de ingreep wordt er een vormend (elastisch) verband aangebracht.

De eerste dagen na de operatie kunnen pijnlijk zijn. De borsten kunnen dan gespannen aanvoelen. Indien nodig worden pijnstillers voorgeschreven.

Zwellingen en onderhuidse bloeduitstortingen komen dikwijls voor, maar verdwijnen snel.

Het eerste verband wordt na 24 of 48 uren verwijderd en vervangen door een op maat gemaakte elastische beha (inbegrepen in de prijs van de operatie). De beha wordt gedurende een maand dag en nacht gedragen.

De hechtingen worden na een en twee weken verwijderd.

De normale activiteiten mogen na een week worden hervat. Met sport moet men een maand wachten.__________ Mogelijke complicaties __________


- Infectie : kan worden voorkomen door een preventieve antibiotherapie.
- Dikke of naar binnen getrokken littekens : kunnen worden behandeld met inspuitingen of een uitsnijding.
- Kapsel (een vezelachtig kapsel rondom de prothese): kan een gevoel van druk veroorzaken of aanleiding geven tot esthetische problemen. Moet worden behandeld door middel van kinesitherapie, of - in zeldzame gevallen - door het kapsel weg te snijden.
- Problemen met de gevoeligheid van de tepel, of pijn in de borsten.
Dit doet zich niet dikwijls voor. Als het toch gebeurt, is het doorgaans van voorbijgaande aard of kan het worden behandeld met pijnstillers.
- Bloedstortingen : ze verdwijnen snel.
- Licht melkverlies : zeldzaam en van korte duur.


__________ Evolutie en resultaat __________


Het plaatsen van prothesen bemoeilijkt de opsporing van borstkanker niet en maakt het zelfonderzoek van de borsten niet overbodig. De gebruikelijke opsporingsmammografieŽn, die vanaf de 45-50 jaar aanbevolen zijn, maken het trouwens mogelijk de toestand van de implantaten te controleren.

Hoewel men naar een volledige symmetrie van de twee borsten streeft zijn kleine verschillen soms mogelijk, zoals dat ook in de natuur vaak voorkomt. Als er bloedingen optreden is het mogelijk dat de prothese verschuift, zodat ze met een kleine correctie weer op haar plaats moet worden gebracht.

Het omhulsel van de prothese is berekend op harde schokken maar heeft net als de weefsels van ons eigen lichaam een beperkte weerstand! Als het zou begeven - wat uiterst zelden gebeurt! - moet men de prothese vervangen.

Er is onmiddellijk resultaat zichtbaar, maar vanwege de aanvankelijke zwelling kan men pas na drie maanden een definitieve beoordeling maken.


De voldoening over het resultaat kan van patiŽnte tot patiŽnte verschillen, aangezien het afhangt van :
- een goede analyse van de oorspronkelijke vorm van de boezem en van de wensen van de patiŽnte
- een duidelijke, nauwkeurige, correcte en volledige voorlichting over de verhoopte correcties en de enkele mogelijke complicaties
- de positieve houding van de omgeving

In de meeste gevallen komt het resultaat echter ruimschoots met de verwachtingen overeen…
Terug naar menu
Wenst u informatie die uw specifiek geval aanbelangt?
Kom dan op consultatie bij ons
.


Homepage    |     Prijzen    |     Kliniek    |     Contact    |     Toegang    |     Email    |     Linken